Zoeken in deze blog

vrijdag, mei 18, 2012

Witteboordencriminelen krijgen stevige rekening

Demissionair minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil met hogere boetes en zwaardere straffen financieel-economische criminaliteit harder aanpakken. Dit blijkt uit een wetsvoorstel dat voor advies aan onder meer het Openbaar Ministerie en de Raad voor de rechtspraak is gestuurd.
'Financieel-economische criminaliteit kan het goede functioneren van de economie en die van de financiële sector verstoren,' zo valt te lezen op de website van het ministerie. 'De vastgoedfraude- en bouwfraudezaken en boekhoudschandalen van de afgelopen jaren zijn daarvan voorbeelden. Delicten als fraude, omkoping en witwassen zijn lucratief door een combinatie van hoge winsten en naar verhouding lage straffen, die in de strafwet staan.' Minister Opstelten wil dit met kracht bestrijden.

Zwaardere straffen
Bedrijven die de fout ingaan, kunnen straks een geldboete krijgen van tien procent van hun jaaromzet. Opstelten vindt dat meer rekening moet worden gehouden met de ernst van het feit, het profijt van de criminele activiteiten en de draagkracht van de onderneming. Verder komen er hogere straffen voor witwassen en corruptie - in de private sector gaat de straf omhoog van twee naar vier jaar - en misbruik van gemeenschapsgeld wordt strafbaar gesteld. Ook kunnen daders van economische delicten, die bij herhaling de wet overtreden, een zwaardere straf krijgen.Bron: Rijksoverheid.nl

Geen opmerkingen: