Zoeken in deze blog

vrijdag, september 03, 2010

Uitverkoop corporaties bepleit

3 september 2010, 7:29 uur | FD.nl

Door: Verbraeken, H.
Als woningcorporaties overeind willen blijven, moeten zij de komende tien jaar tot 800.000 van hun 2,4 miljoen sociale huurwoningen verkopen aan hun huurders. .

Dat stellen topbestuurder Arthur Docters van Leeuwen, econoom Sweder van Wijnbergen en senator Hans Hillen, respectievelijk van VVD-, PvdA- en CDA-huize. Zij waarschuwen dat een nieuw rechts kabinet de druk op de corporaties en de huursubsidie zal opvoeren in het belang van het gezond maken van de overheidsfinanciën en het marktdenken. Corporaties zouden daarop vooruit moeten lopen door zich op een verantwoorde manier in te krimpen.
Volgens de drie heeft massale verkoop van het corporatiebezit tal van voordelen, zoals een einde aan scheefwonen en een opbrengst van euro 120 mrd voor verdere investeringen. Zij presenteren hun pleidooi als een visie die ver boven de partijpolitiek uittorent. Hun 'cri de coeur' zoemt volgens Hillen mee in de formatiebesprekingen in Den Haag.
Om ontwikkeling richting Amerikaanse getto's te voorkomen, mag de corporatiesector niet verder worden uitgekleed zoals onder het zittende kabinet gebeurt. Zij doelen vooral op de winstbelasting die sociale woningbouw bestraft. Ook het marktdenken werkt ondermijnend, zo stellen zij. De sector moet wel op flink op de schop.