Zoeken in deze blog

maandag, april 23, 2012

Spookfacturen worden aangepakt

Spookfacturen en andere vormen van acquisitiefraude kost ongeveer 1 miljard euro per jaar.

In een initiatiefnota doet CDA-Kamerlid Ad Koppejan een aantal voorstellen om de fraude en schade te voorkomen. Ook moet deze fraude beter strafbaar gesteld worden en moet aangifte en vervolging van de fraudeurs centraal staan.
Elke dag worden ondernemers, stichtingen en overheden slachtoffer van acquisitiefraude, waarvan spookfacturen de bekendste vorm is. Organisaties worden bewust misleid om betalingen te doen aan fraudeurs. Fraudeurs proberen kleine bedragen te incasseren door ‘spookfacturen’ te sturen. Dit zijn facturen die sterk lijken op betalingsverplichtingen, maar eigenlijk aanbiedingen zijn. Een andere grote vorm van acquisitiefraude zijn grote internationale gidsaanbieders. De ondernemers lijken een gratis update te krijgen, maar in werkelijkheid tekenen zij voor een meerjarig en duur contract.
Acquisitiefraude is een steeds groter probleem geworden. In de afgelopen tweeënhalve maand zijn er bij het Steunpunt Acquisitiefraude bijna 6000 meldingen binnengekomen. In 2011 zijn er bijna 11.000 meldingen gekomen door profit- en non-profitorganisaties, inclusief overheden. Omdat ook de Nederlandse economie grote schade ondervindt, is hier voor een oplossing een belangrijke taak voor de overheid weggelegd.

Het CDA zet in op een brede aanpak van deze problemen. Enerzijds zal acquisitiefraude strafbaar gesteld worden door aanpassing van de wet. Daarnaast moet de positie van het slachtoffer verbeterd worden, door de mogelijkheid schadevergoedingen te kunnen krijgen. Tot slot wil het CDA openbaarmaking en publicatie via internet van alle fraudeurs, het ‘naming and shaming’-principe.


Bron CDA

1 opmerking:

Amarieke zei

Hoe zit het met incassokosten die opgelopen zijn dankzij deze spookfacturen?