Zoeken in deze blog

donderdag, december 09, 2010

Minister Donner heeft geen geld voor woningbouw

09-12-2010 00:00  |  Binnenland  |  Belzen, Thomas van | 
DEN HAAG - Minister Donner (wonen) heeft geen geld om de woningmarkt te stimuleren. Dat benadrukte hij gisteren tijdens een debat over corporaties.


Te zwaard en te vuur verdedigde Donner gisteren het regeringsbeleid. Vooral Jacques Monasch (PvdA) pakte de 'nieuwkomer op het woondossier hard' aan. "U vergroot de onzekerheid op de woningmarkt. U wilt dat er 80.000 woningen gebouwd worden, maar haalt 700 miljoen euro weg bij corporaties (vanaf 2014, red.). Verplaatst u zich eens in hen. Zij zijn onzeker over hun investeringsruimte en gaan minder bouwen. En bouwvakkers die werkloos thuiszitten, willen ook weer aan het werk."

Gezond

Donner reageerde dat hij met grotere belangen te maken heeft dan de PvdA'er. "U pakt een punt eruit, maar ik moet rekening houden met de totale economische situatie. Met het oog op de toekomst moet ik die gezond houden. Die luchtkastelen van u. Ik heb het geld niet om de woningmarkt te stimuleren", verklaarde de minister. Donner wilde het ontstane beeld wegnemen dat hij zich het lot van corporaties niet aantrekt. "Ik zie de problemen op de woningmarkt ook. Het is misplaatst om te denken dat ik een rooskleurig beeld zou hebben van corporaties." In een brief had Donner de Tweede Kamer eerder deze week al laten weten dat hij de gevolgen voor volkshuisvesters van het huidige kabinetsbeleid laat doorrekenen. Hij erkent daarin ook dat zij het moeilijk krijgen. In het voorjaar van volgend jaar verwacht minister Donner de resultaten.

Oplossing

Paulus Jansen (SP) voorspelt dat Donner toch door de knieën moet en met een oplossing voor corporaties moet komen. "Hij wil 80.000 huizen per jaar bouwen, maar zo gaat dat hem niet lukken." Hoe de minister het zicht op een betere woningmarkt kan verbeteren, is Jansen nog wel een raadsel. "Het regeerakkoord is in beton gegoten."

Geen opmerkingen: